Oud Ağacı ve Oud Kokusunun Faydaları
Oud, ud ya da öd olarak bilinen Oud ağacı; yağından ve buhurundan faydalanılan bir ağaçtır. Özellikle geleneksel tıp alanında oud ağacından yoğun biçimde yararlanılır. Bunun sebebi ise şöyledir; insan hastalandığında yani bir enfeksiyona uğradığında, bağışıklık sistemi tarafından beyaz kan hücreleri üretimi hızlanır. Oud ağacı da bir enfeksiyonla karşılaştığında, onunla mücadele etmek için bir madde salgılar. Enfeksiyon ne kadar yayılırsa yayılsın, bu salgılanan madde de artar. Oud, bu maddenin adıdır.
Oud ağacından yüzyıllardır özellikle buhur ve tütsü yapımında, son yıllarda da kolonyalarda faydalanılıyor. Bunun pek çok sebebi bulunuyor. Oud kokusunun, geleneksel tıpta ve kadim öğretilerde bu kadar yoğun biçimde kullanılmasının sebebi, koklandığı andan itibaren özellikle sinir sistemine çok iyi geldiğiyle ilgili. Oud kokusu, sinir hücrelerinin hızla yenilenmesine destekçi oluyor ve böylece rahatlanma ve dinginlik sağlıyor.
Özellikle Anadolu’da oud ağacından elde edilen tozlar balla ve çeşitli baharatlarla karıştırılıp macun elde ediliyor. Udi hindi olarak bilinen bu karışımın pek çok hastalığa ve soruna iyi geldiği düşünülüyor. Oud ağacından elde edilen yağlar ve macunlar, boğazdaki iltihapları, bakterileri ve virüsleri temizliyor. Tükürük bezlerini güçlendiriyor, besinlerde kalan atıklardan dolayı oluşan kokuları gideriyor. Bazı geleneksel ekollere göre baş ağrısına, sinüzite, migrene iyi geldiği de belirtiliyor.
Fiziki olan bu faydalarının yanı sıra bunalım, depresyon, gam, keder, sıkıntı gibi manevi durumlarda da oud ağacının kokusundan sıklıkla faydalanılıyor. Evlerde yakılan buhurlar ve tütsüler yoluyla oud kokusu, insan vücudundaki enerjiyi dengeliyor. Son yıllarda teknolojinin ve besinlerde, bakım ürünlerinde ağır kimyasalların kullanılmasından olumsuz biçimde etkilenen vücut enerjisi, oud kokusuyla merkezi sistemini güçlendiriyor ve doğal ayarlarına dönüyor. Esans olarak kullanılan oud kokusu, bazı tenlerde 3-4 saat, bazılarında 12 saat ya da bir gün kalıcı olabiliyor. Boyuna, burun altına, şakaklara, kulak arkasına ve alına sürülen oud esansı, tıpkı buhur veya tütsü yakarken olduğu gibi koklandıkça insanı rahatlatıyor. Avuç içine sürülen oud esansı, daha sonra pamuklu bir giysiye sürtüldüğünde, koku daha uzun süre kalabiliyor.
Oud ağacından elde edilen kokunun yararlarından diğerleri ise hafızayı güçlendirmesi, hormonları dengelemesi, kaygıyı ve endişeyi azaltması, verdiği pozitif enerjiyle huzuru sağlaması. Doğuda da batıda da yüzyıllardır meditasyon ustaları ve sufiler, oud ağacından yararlanıyor. Bunun sebebi elbette huzur vermesi, rahatlatması ve dinginleştirmesi. Bu sebeple oud ağacından yalnızca tütsü, buhur ya da esans olarak değil; kolonya ve taş olarak da faydalanılıyor. Bazı tespih ustaları, dizdikleri taşlarda oud ağacına da yer veriyor. Bu şekilde parmaklardan bütün vücuda oud ağacının faydalarının yayıldığına inanılıyor.
Bioterra’nın organik dünyasında Patculi & Oud kolonyası da yer alıyor. Oryantal çiçek buketinin odunsu notalar ile harmanlandığı bu kolonya, gün boyunca huzurlu olmanıza ve enerjinizin düşmemesine destek sağlıyor. Kullananların hayran kaldığı ve hiç vazgeçemediği Bioterra Patculi & Oud kolonyası; limon (narenciye), gül, süsen çiçeği, sandal ağacı, paçuli, amber, guaiac ağacı gibi enfes bir karışımdan oluşuyor. 20-30 cm uzaktan püskürtüldüğünde kalıcılığı artıyor. Böylece bir uçucu yağ kolonyasının sağladığı dinginlikten faydalanılmış oluyor.
Etiketler: oud, ud, öd, oud ağacı, buhur, esans, kolonya, oud faydaları
Eylül 20, 2022
Listeye dön